Är Samshields hjälmar godkända för tävlingar?

Alla hjälmar från Samshield som är märkta med VG1 är godkända för tävlingar. Hjälmen behöver klara ett antal olika tester för att få denna märkning och garanteras därefter en oerhört god säkerhet.

Sedan 31 december 2017 är det inte längre tillåtet att tävla med hjälmar som är märkta ”EN 1384” - och istället blir nu hjälmar med bland annat VG1-märkningen godkända. När en våra ridhjälmar från Samshield är godkänd så finns den informationen alltid noterad på dess produktsida.

Här hittar du alla våra ridhjälmar från Samshield.

Fördelar med den nya VG1-standarden 

För att hjälmen ska bli godkänd krävs det att den bland annat: 

  • Skyddar bra mot genomträngning av spetsiga föremål.
  • Hjälmens sidoskydd skyddar effektivt mot stötar från sidan.
  • Stötupptagningsförmågan är bra från fler vinklar.

I vilka fler sammanhang krävs det godkända hjälmar?

En Samshield hjälm är helt i särklass vad gäller säkerhet och är ett utmärkt val av hjälm i alla sammanhang, men det är framförallt tävlingar och tävlingssammanhang som uttalat kräver godkända hjälmar enligt ovan. På ridskolor och privata ridlärare har ofta lite olika direktiv för vilken typ av hjälm som bör bäras, så det bästa är att ta kontakt med aktuell ridskola för att se vilka bestämmelser som finns just där.

Vanligtvis så har inte försäkringsbolag några specifika krav, men det kan vara värt att även kolla med dom om vad som gäller angående specifikation av hjälmtyp. Om du rider privat så finns det ingen lag på att du måste bära någon hjälm alls, men det är givetvis bra för din egen säkerhet.

Att tänka på vid val av hjälm

För att vara säker på att hjälmen uppfyller gällande krav bör man från början alltid köpa en ny hjälm eftersom man aldrig vet vad en begagnad hjälm har varit med om. Det är rekommenderat att man dessutom uppdaterar och köper ny hjälm vart 3–5 år. Se även till så att hjälmen sitter stadigt på huvudet och att hakbandet kan spännas fast ordentligt.